AIRSOFT fegyverek

további képek airsoft fegyverekrôl

Definíció: A valósághû, nem halálos lövés leadására képes, valódi tûzfegyverek utánzatainak gyûjtése. Ezen replikák célja lehet díszítés, vagy barátságos összecsapások megvívása.



A történelme: Az Airsoft sport a 80-as évek elején kezdôdött Japánban. Itt a fegyvertartás illegális, de mégis igen nagy kereslet mutatkozott. Így hát egy cég elkezdett rugóval mûködtetett fegyverutánzatokat gyártani, melyek 6mm-es mûanyag csapágygolyókat (BB) lôttek ki. Néhányan fenntartják, hogy a Softair a Paintballból ered, ugyanis a korai paintball fegyverek .22 kaliberû golyókat használtak, de ebbe ne menjünk bele. A 80-as évek végén a sport tovább terjedt a szomszédos országokba, úgy mint Hong Kong, Korea, Taiwan és a Fülöp Szigetek. Észak Amerikába és Európába a 90-es évek közepén érkezett meg, de igazán csak az utóbbi 2-3 évben kezdett fellendülni.



A fegyverek: Lényegében ez vonzza a játékosokat ehhez a sporthoz. Az Airsoft fegyverek 1:1-hez méretû másolatai a létezô tuzfegyvereknek. Ezek azonban 6mm-es gömbölyû, mûanyag golyókat (Elterjedt néven „BB”-t) lônek ki sûrített levegô segítségével. Legtöbbször az Airsoft fegyverek teljesen leutánozzák a valódi fegyverek kinézetét és mûködési/használati sajátosságait. Ez alatt azt értem, hogy úgy néznek ki mint a valódiak, olyan nehezek mint a valódiak és a kezelôszerveik is nagyon hasonlóak a valódiakhoz. Gyakran csak az elsütôbillentyû meghúzásakor lehet megmondani a különbséget.

Az AS fegyvereket 3 fô csoportba sorolhatjuk: Automata Elektromos Fegyverek (Automatic Electric Gun/AEG), Gáz üzemû, és Spring (rugós).



A legnépszerûbb ezek közül az Automata Elektromos Fegyver (továbbiakban AEG). Részben az AEG-ek megalkotása felelôs az Airsoft fellendüléséért a 90-es évek végén. Alapjában az AEG-et egy belül elhelyezhetô (Ni-Cd vagy Ni-Mh) akkumulátor hajtja (hasonlóan a rádió távirányítós autókhoz). Ez az akksi egy motort hajt meg, aminek az a feladata, hogy fogaskerekeket forgatva összenyomjon egy rugót, ami mozgatja a dugattyút. Ez a dugattyú generálja a löketet, ami a 6mm-es BB kilövéséhez szükséges. A rendszer lehetôvé teszi, hogy a fegyver jó hatásfokkal megfelelô energiát szolgáltasson a teljesen Automata üzemmódhoz. Így már elérhetô egy valósághû tûzgyorsaság (Rate of Fire/ROF) ami átlag 600-900 lövés/percet (Rounds-Per-Minute/RPM) jelent, ezzel is másolva az igazi tûzfegyvereket. A legtöbb játékos ilyen fegyvert használ. Az AEG gyártók királya vitathatatlanul a Japán Tokyo-Marui cég. Ezt a címet a jó minoségû termékeikkel, az elképesztôen nagyszámú fegyver kiegészítôvel és a teljesítmény növelô lehetôségekkel érdemelték ki. Bár az átlag 300$-os AEG ár nem éppen olcsó, de mégis minden forint megéri a befektetést.

A másik népszerû Airsoft típus a Gáz üzemû. Ezen fegyvereknek több altípusa van, a legelterjedtebbek mégis a Visszarúgó fegyverek (Gas-Blowback továbbiakban GBB). A GBB valósághû félautomata tüzelést tesz lehetôvé a fegyverben vagy tárban elhelyezett gáztartállyal. A gáz, ami kilövi a BB-t, hátra csúsztatja a szánt is. Ez érezhetô visszarúgást generál és elôre hátra csúsztatja a szánt tüzelés közben. Ez a rendszer lehetové teszi, hogy tetszôlegesen nagy gyorsasággal ürítsük ki a tárat, miközben a tárcsere nem tart semmivel se tovább, mint kellene. Szükségtelen megjegyezni, hogy ez hatalmas vonzerôvel bír a „szimulációk” kedvelôinek.

Végül, de nem utolsó sorban a Rugós (továbbiakban Spring) Airsoft fegyverek. A Spring fegyverek esetében elôször meg kell feszíteni egy rugót, aztán lehet csak lôni. Felhúzod, lôsz, felhúzod, lôsz… Ezek a fegyverek táras kivitelûek és félautomaták, de minden lövés után fel kell húzni ôket. Az ilyen rendszer nagyon olcsó és meglepôen megbízható. Minden Airsoft játékosnak volt legalább 1 Spring fegyvere; vagy pisztoly vagy puska. Az alacsony ára miatt, általában ilyennel kezdenek azok, akik csak ismerkednek a sporttal. Egy Spring pisztolyt már 20$-ért lehet kapni.

A vonzerô: A törvények és a magas árak miatt az emberek nagyrésze nem engedhet meg magának egy eredetit a kedvenc fegyverébôl. Airsoft segítségével viszont bárki birtokolhat egy saját fegyvert, ami ráadásul még lövések leadására is képes (de nem halálos)!



Gyakran megesik, hogy egy mozifilm közben a nézô azt mondja, hogy „Wow ez a puska király, nekem is kell egy ilyen!” Valójában, amit a filmekben látni azok nagyrészt Airsoft fegyverek. Mivel olcsók és valósághûek, a stúdiók gyakran használják a forgatásokhoz. Aztán utólag hozzáteszik a torkolattüzet és a hangokat.

Általában a legtöbb népszerû fegyvernek van Airsoft hasonmása. Megtalálható a H&K MP5 sorozat (MP5 A4/SD5/PDW/K), a régi H&K G3 csatapuska sorozat, a Colt M16, a Steyr AUG, a SIG550-551- 552, a FAMAS, vagy az AK-47. Géppuskák mint például az M60. Géppisztolyok mint az IMI Uzi és az Ingramok. Pisztolyok mint a híres Beretta, Colt, SIG, Glock. Sörétes puskák, mint például a Benelli M2, a Remington 870. A PSG-1, M40A1, Blaser 93R Mesterlövész puskák. Sot még a „Hollywood” fegyvereknek is van hasonmásuk. Pl a Robotzsaru pisztolya vagy az M134 Vulcan (6 csövû) ami a Predator és a Terminátor filmekbol híres. Az Airsoft fegyverek listája hosszú, és minden hónapban tovább nô.

A lehetôség, hogy valaki birtokoljon és használjon ilyeneket már önmagában nagyon vonzó a fegyverek szerelmeseinek. Ezen felül az, hogy ezeket ki lehet vinni a helyi játékpályára és „lôni” velük a haverokra egy barátságos játék keretében, már csak hab a tortán.

Az Airsoft másik vonzó oldala, hogy lehet „szerep-játszani” velük. Megszámlálhatatlan mennyiségû klub, csapat és szervezet létezik melyeket az Airsoft fegyverekkel való „hadi játék”-nak szenteltek. Ezt nyugaton Skirmishing-nek hívják. A szerepjáték segítségével a játékosok átélhetik az ábrándjaikat, vágyaikat, amire máskülönben nem lenne lehetôségük. Ezek az emberek a mindennapokban dolgozhatnak bankban, biztosító társaságoknál, lehetnek tanulók, programozók…, de hetente 1 napra átélhetik, hogy milyen lehet Zöldsapkásnak, SWAT tagnak, Navy SEAL-nek lenni. Csak a fantázia szab határt. Ezt csak erosíti a fegyverek valósághûsége, hiszen elég nehéz Navy SEAL-nek érezni magunkat, ha a kezünkben egy neon-narancssárga-citromsárga vízipuska virít.

A dilemma: Sajnos az Airsoft legvonzóbb része egyben a legellentmondásosabb is. Nagyon sok ember elutasítja azokat a hobbikat, amelyek szerintük az „Erôszakot hirdetik”. Ezt a játékosok elismerik, és tiszteletben tartják. Emiatt az Airsoft nagyrészt „belterjes” sporttá vált. Airsoft információk bármikor elérhetok az interneten, de csak akkor, ha az ember tudja, mit keres.

Függetlenül attól, hogy mennyire felelôsségteljes gondolkodású emberek is játsszák az Airsoftot, az soha nem lesz a tömegkommunikáció számára megfelelo sport. A felületes szemlélô számára a játékosok továbbra is fegyvermániás pszihopatának fognak tunni. A Paintball eredetileg azzal a céllal indult útjára, hogy a összegyûjtse a „hétvégi harcosokat” akik szeretnek a szabadban bozótot túrni baráti társaságban. Azonban, hogy a nagyközönség számára elfogadható legyen a sport, sajnos „elüzletiesedett”. A paintballt „hétköznapi” sporttá tették, ahol a játékosok neon színû „tereptarkában” vannak, stoplis cipôt hordanak és 1200$-os fegyverekkel harcolnak. Végül a nézôk kedvéért egy „sportpályás” játékká vált. Ezáltal viszont a katonai szimuláció hívei egyre inkább eltávolodtak tole, és az Airsoft felé fordultak.

Köszönhetôen annak, hogy anonim játszunk, az Airsoft továbbra is töretlen népszerûségnek örvend Észak-Amerikában (és nálunk is - ford.) anélkül, hogy nagy nyilvánosságot kapott volna. Ez nem azt jelenti, hogy az Airsoft illegális, hisz az ilyen fegyverek birtoklása és használata teljesen törvényes (Magyarországon az AEG-ek helyzete még nem szabályozott - ford.). A sport maga ilyen természetû. A relatív drága fegyverek távol tartják a kiskorúakat, míg az alacsony ismertség segít abban, hogy minél kevesebb „szellemileg nem érett” személy játszon.

Összefoglalva: Az Airsoft egy törvénytisztelô játékosok által játszott sikeres sport. Biztosan fejlodni fog, miközben megtartja az anonim jellegét. Akik részt tudnak venni egy jól szervezett játékon, azok hamar felismerik a játékosok érett hozzáállását, és nagy valószínûséggel rákap a játékra. Az a bajtársiasság, ami az Airsoft játékosok között van, talán semelyik másik játékban nem található meg.

Fordította: Pendra

A fegyverek leírása

  • Name: CA33E
    Material: Aluminium alloy
    Internals: reinforced
    Weight: Kg 2.8
    Barrel lenght: 429mm
    Barrel caliber: 6.08mm
    Pellet Capacity: 330
    Pellet: 6mm BB
    Initial pellet speed: 85-95 m/s
    Battery Type: Large
    Model no: CA001M



  • Name: CA36C
    Material: Fiberglass nylon
    Internals: reinforced
    Weight: Kg 2.75
    Barrel lenght: 247mm
    Barrel caliber: 6.08mm
    Pellet Capacity: 470
    Pellet: 6mm BB
    Initial pellet speed: 85-95 m/s
    Battery Type: mini
    Model no: CA002M


  • Name: M15A4 Carbine
    Material: Aluminium alloy
    Internals: reinforced
    Weight: Kg 2.74
    Barrel lenght: 363mm
    Barrel caliber: 6.08mm
    Pellet Capacity: 300
    Pellet: 6mm BB
    Initial pellet speed: 85-95 m/s
    Battery Type: Mini
    Model no: AR001M


  • Name: M15A4 Tactical Carbine
    Material: Aluminium alloy
    Internals: reinforced
    Weight: Kg 2.974
    Barrel lenght: 363mm
    Barrel caliber: 6.08mm
    Pellet Capacity: 300
    Pellet: 6mm BB
    Initial pellet speed: 85-95 m/s
    Battery Type: Large
    Model no: AR002M


  • Name: M15A4 Rifle
    Material: Aluminium alloy
    Internals: reinforced
    Weight: Kg 3.143
    Barrel lenght: 510mm
    Barrel caliber: 6.08mm
    Pellet Capacity: 300
    Pellet: 6mm BB
    Initial pellet speed: 85-95 m/s
    Battery Type: large
    Model no: AR003M


  • Name: M15A4 R.I.S.
    Material: Aluminium alloy
    Internals: reinforced
    Weight: Kg 2.784
    Barrel lenght: 363mm
    Barrel caliber: 6.08mm
    Pellet Capacity: 300
    Pellet: 6mm BB
    Initial pellet speed: 85-95 m/s
    Battery Type: Mini
    Model no: AR004M


  • Name: M15A4 SPC
    Material: Aluminium alloy
    Internals: reinforced
    Weight: Kg 3.133
    Barrel lenght: 363mm
    Barrel caliber: 6.08mm
    Pellet Capacity: 300
    Pellet: 6mm BB
    Initial pellet speed: 85-95 m/s
    Battery Type: Large
    Model no: AR006M


  • Name: M15A2 Rifle
    Material: Aluminium alloy
    Internals: reinforced
    Weight: Kg 2.919
    Barrel lenght: 510mm
    Barrel caliber: 6.08mm
    Pellet Capacity: 300
    Pellet: 6mm BB
    Initial pellet speed: 85-95 m/s
    Battery Type: Large
    Model no: AR007M


  • Name: M15A2 TacticalCarbine
    Material: Aluminium alloy
    Internals: reinforced
    Weight: Kg 2.360
    Barrel lenght: 510mm
    Barrel caliber: 6.08mm
    Pellet Capacity: 300
    Pellet: 6mm BB
    Initial pellet speed: 85-95 m/s
    Battery Type: Large
    Model no: AR008M


  • Name: M24 SOCOM Sniper "military type"
    Material: Aluminium alloy
    Weight: Kg 3.603
    Barrel lenght: 515mm
    Barrel caliber: 6.08mm
    Pellet Capacity: 25
    Pellet: 6mm BB
    Initial pellet speed: 85-95 m/s
    Type: spring powered bolt action
    Model no: S001M


  • Name: M24 SOCOM Sniper "civilian type"
    Material: Aluminium alloy
    Weight: Kg 3.603
    Barrel lenght: 515mm
    Barrel caliber: 6.08mm
    Pellet Capacity: 25
    Pellet: 6mm BB
    Initial pellet speed: 85-95 m/s
    Type: spring powered bolt action
    Model no: S002M


Mértékegységek

1 INCH/COL 25.4 mm
1 FOOT/ (ft) 305 mm
1 YARD 0.94 m
1 MILE 1.61 km
1 OUNCE (OZ) 28.35 gr.
1 POUND 0.45 kg
1 QUART 0.95L
1 GALLON 3.78L
1 FTLBS 1.36J
1 LBS 4.45 N
1 LBS 0.45 kg
1 FPS

0.3 m/s