Tűz

A tűzről már tettem említést az általános tájékoztatóban. Most az általános tájékoztatáson túl egy részletesebb ismeretanyagot adok át.

Mi szükséges a tűzgyújtáshoz?

  • gyújtós (minden gyújtós, melynek alacsony a gyulladáspontja)
  • aprófa (aprófa feladata, hogy olyan magasra emelje a tűz hőmérsékletét, hogy a nehezebben gyulladó anyagok is lángra kapjanak)
  • tüzelőanyag (lehetőleg száraz, vastag fa)

A gyújtós, aprófa, tüzelőanyag

A gyújtósnak fontos szerepe van a tűzgyújtás folyamatában. Nagyon sokan azt gondolják, hogy könnyedén képesek a tűz meggyújtására, de amikor ezt demonstrálni kell, akkor derül ki, hogy milyen nehezen is megy ez a folyamat.
A túlélőnek fel kell mérnie a számára adódó lehetőségeket és ezen lehetőségekből kell a legalkalmasabbat kiválasztani.
Az erdők rengeteg éghető anyaggal látnak el bennünket. A fák gyökerétől a lombig minden éghető, viszont nehézségekkel mindig kell számolni.
Száraz időszakban a tűz gyújtása nem is jelenthet különösebb gondot.
Viszont problémát okozhat, ha az erdőt folyamatosan eső áztatja (áztatta), ha téli időszakban vastag hó borítja. Ilyen körülmények között nehezebb megtalálni azokat az éghető anyagokat, melyekkel könnyedén tüzet tudunk rakni.

Néhány tanács a tűzgyújtáshoz

  • ha van gyufánk, azt mindig tartsuk szárazon,
  • a gyufát csak a tűz meggyújtására használjuk, ha dohányzunk, a már meggyújtott tűzből gyújtsunk cigarettára (ezzel gyufát takarítunk meg),
  • ha öngyújtónk van hasonlóképpen takarékoskodjunk vele, mint a gyufával,
  • ha van nálunk papír (újság, papír zsebkendő, W.C. papír stb.), ezeket szintén tartsuk szárazon, a tűzgyújtáshoz minimális mennyiséget próbáljunk felhasználni,
  • ha olyan helyen járunk ahol száraz füvet, avart találunk, ezekből gyűjtsünk össze nagyobb mennyiséget, hogy mindig legyen száraz gyújtósunk,
  • ha nedves a talaj (hó) készítsünk alapot kövekből vagy vastagabb nedves farönkökből és ezen rakjunk tüzet,
  • ha esik az eső (hó), először keressünk egy esőtől védett(ebb) helyet és ott kíséreljük meg a tűzgyújtást, ha ilyent nem találunk, a kabátunk által készített sátor is megteszi,
  • ha nagy szél fúj igyekezzünk szélvédett helyet keresni, kövekkel körberakni a tüzet, gödröt ásni.

Amennyiben nem találunk száraz fát, akkor igyekezzünk kidőlt, keményfát keresni. A keményfa kevésbé szívja magába a nedvességet, mint a korhadt. Ha sikerült keményfát találnunk, először távolítsuk el a kérgét, majd késsel, éles kővel, üvegdarabbal próbáljunk meg a fa belseje felé haladva kis darabokat kivágni.

Amint elértük a fa száraz részét, hasítsunk ki belőle apró darabokat és ezeket azonnal tegyük zacskóba vagy a zsebünkbe, de mindenképpen fontos, hogy lehetőleg száraz helyet találjunk nekik.

Hol rakjunk tüzet?

A tűz helyének megválasztása nem elhanyagolható szempont.
Lehetőleg olyan helyet keressünk, amely száraz, szélvédett, a környezetében nincsen túl közel erdő, nádas, szárazfüves terület.
Tökéletesen alkalmas a sziklafal alja, kidőlt fák gyökereinek a védelme, a nagyobb barlangok bejáratai (esetleg a barlang belső része), kisebb buckák szélvédett oldala, kidőlt, vastagtörzsű fák szélvédett oldala, nagyobb sziklatömbök szélvédett oldala.
A felsorolt helyek kiválóan alkalmasak olyan tűz gyújtására, mely mellett melegedni, pihenni, főzni kívánunk. Természetesen ezek a tüzek méretüknél fogva (kis kiterjedésű) alkalmasak az említett tevékenységekre.

Ha olyan tüzet szeretnénk létrehozni, mellyel jelzést kívánunk adni, akkor a helyet teljesen másképpen kell megválasztanunk, mint az előbb említetteknél.
Ebben az esetben próbáljunk olyan helyet keresni, mely magaslaton helyezkedik el, ha lehetséges a kiválasztott területen a tűz környezetében ne legyenek magas fák, melyek a tűz észrevehetőségét korlátozzák., ha megoldható a szálláshelyünk olyan távolságban legyen, hogy gyorsan megközelíthessük a máglyát.

Lényeges, hogy tudjuk mire kívánjuk használni a tüzet. Feleslegesen ne pazaroljuk a tüzelőt, illetve feleslegesen ne rakjunk nagy tüzet.

Mire is tudjuk használni a tüzet?

  • melegedésre, átázott ruháink megszárítására,
  • az élelem elkészítésére (főzésre, sütésre, párolásra, forralásra),
  • víz előállítására (hó, jég felolvasztásával),
  • világításra,
  • jeladásra (nagy tűz, füst),
  • szerszámok, eszközök készítésére,
  • biztonságot nyújt (távol tartja a vadállatokat).

Mindig tudjuk, hogy mit szeretnénk tenni. Amennyiben hosszabb időn keresztül maradunk egy adott helyen, célszerű a melegedő tűz mellé egy jelzőtüzet készíteni.
A jelzőtűz lényege hogy nagy magasságból, nagy távolságból látható legyen. Úgy készítsük el, hogy négyzetalakban helyezzünk el egymásra száraz farönköket (hasábkunyhótűz), a rönkök közé tudjuk helyezni a gyújtósnak szánt anyagot. A rönkök ilyen típusú elhelyezése biztosítja a levegő szabad áramlását, ezáltal igen rövid idő alatt tudunk nagy tüzet létrehozni. A jelzőtűznél lényeges, hogy méreteiben nagy legyen, ezért tisztában kell lennünk azzal, hogy nagy mennyiségű anyagot kell összegyűjtenünk. Ügyeljünk ara is, hogy a „máglyánkon” legyen bőségesen nedves, esetleg zöldellő gally, lomb. Ezzel tudjuk biztosítani, hogy nagymennyiségű füst jöjjön létre, ugyanis a füst fogja a jelzést adni és nem tűz (nappal).
A lombot úgy helyezzük a máglyára, hogy adott esetben nagyon gyorsan eltudjuk távolítani, hiszen éjszaka a tűz fényére van szükségünk és nem a füstjére.
Ha van időnk, akkor ne csak egy jelzőtüzet készítsünk, hanem minimum hármat. Helyezzük el őket háromszög alakban, a tüzek közötti távolság legalább 50m legyen.
Természetesen ehhez nagyméretű, szabad területre van szükség. Nagyon fontos, hogy – lehetőség szerint – mindig legyünk a máglyánk közelében, hiszen a tűz meggyújtása időbe telik és az elvesztegetett idővel a megmenekülésünk esélyei is csökkennek.

Fontos, hogy a körülöttünk lévő erdőt, állatokat oltalmazzuk és ne gyújtsuk rájuk az erdőt!

Arra is fel kell készülnünk, hogy a leégett jelzőtüzünket ismét pótolnunk kell, mivel nem tudhatjuk, hogy a jelzésünket vették-e.

Tűzgyújtáshoz használatos eszközök

Ugye azt elismerjük, hogy hiába minden fáradalmunk a tűzrakással kapcsolatban, ha nincsen alkalmas eszközünk a tűzgyújtásra.
A mindennapi életünkben használunk néhány eszközt, melyekkel otthon a háztartásban gyújtunk tüzet.

Ilyenek :

  • gyufa,
  • öngyújtó,
  • elektromos gázgyújtó (szikrával működő, lánggal működő).

Ezeket az eszközöket a természetben is tudjuk használni, de mi van akkor, ha éppen nincsen nálunk vagy, ha van, akkor használhatatlan (gyufa elázott, öngyújtó eltört, elveszett, kifogyott stb.) állapotban vannak.
Tudnunk kell valamilyen mesterséges praktikát alkalmazni, hogy a tüzet meggyújthassuk.

Sokféle módja van a tűz meggyújtásának, ezek közül néhányat megemlítek:

Magam is olvastan néhány leírást a tűzgyújtás témakörben, valamint oktattam is ezeket a "praktikákat". Mindenképpen olyan tapasztalataim vannak, hogy nem mindennapi feladat a tűz meggyújtása. Az ideális állapotot félretéve komoly akadályokba ütközhetünk, és hamar megtapasztalhatjuk, hogy fáradalmas, néha fájdalmas, néha idegtépő a tűz meggyújtása.

Azzal, hogy egy-egy technikát leírunk, hogy azt hogy is kell végrehajtani még nem jutottunk előbbre. Akkor van csak igazán gond, amikor a leírás nem működik. Például a leírásban nem szerepel az, hogy fúj a szél, vagy, hogy szakad az eső, esetleg már amúgyis vizes a fa, hogy fáradtak vagyunk, hogy már éjszaka van, hogy az amúgy ideális helyzetből semmi nem adott.

Amikor feladatként azt szabom meg, hogy készítsünk egy olyan tüzet, melyet akár a testünkkel is eltakarhatunk, hogy ne vegyék észre, de mégis ad annyi meleget, hogy kicsit felmelegedjek, és adott esetben egy levest elkészítsék, de mindenképpen másodpercek alatt elolthassam, a helyét pedig szinte nyom,nélkül eltüntethetem, akkor mindenki csak elcsodálkozik, hogy ..."ilyen is létezik"! Igen létezik. Azért vannak a tréningek, hogy megtanuljuk a "praktikákat". Aki odafigyel, aki érdeklődik a téma iránt, az megtanulja, és gond nélkül fogja tudni alkalmazni ezeket.

Tűzgyújtás taplóval:

Érdemes elolvasni, megfontolni a következő tanácsaimat.

Amikor erdőben jártok, akkor keressétek a kidőlt, korhadt fákat. Általában ezeknek a kérgén telepednek meg azok a gombák (tapló), melyeket felhasználhattok a tűzgyújtáshoz. Természetesen az élő fák törzsén is találhattok gombát. Fontos tudni, hogy a tapló eltávolítása nem egy egyszerű feladat. Sokszor az élő fákon magasabban élnek, mint amilyen magasságig a karjainkkal felérhetnénk, ráadásul igen komolyan "ragaszkodnak" a fa törzséhez. Ezért nem árt, ha van nálunk balta, de sokszor egy nagyobb faág is megteszi a kellő hatást. Egyébként előfordul, hogy a fák közvetlen közelében a talajon is találunk taplót, mert egy bizonyos idő után ezek a gombák lepotyognak fákról.

Amikor sikerült megszereznünk, akkor igyekezzünk szárazon tartani. Én feldarabolom a gombákat, hogy ne kelljen mindig nagyobb darabokat cipelnem. Természetesen ez a művelet - darabolás - sem egyszerű, mivel a kifejlett tapló igen kemény és egy kisméretű késsel, bicskával nem túl egyszerű feldarabolni (természetesen megoldható késsel is, csak borzasztó fárasztó, időigényes). Én baltával oldom meg ezt a kérdést. Aki nem ismeri ezt a gombafajtát, annak elmondom, hogy némelyik "példány", nagyobb darab, akár 1,5-2 kg-os is lehet.

Nagyon nagy előnye a taplónak, hogy még kissé nedvesen is - aránylag - könnyen izzásba hozható a videókon látható módszerekkel. Természetesen a későbbiek folyamán készítek még felvételeket, melyeket szintén megtekinthettek ezen az oldalon. Az izzásba hozott tapló mondhatni addig ég (izzik), amig teljesen el nem fogy. Szinte bármekkora darabot izzásba hozhatunk, ha nem oltjuk el, akkor a teljes darab (sokszor még 1-2 óra múlva is) elég. Ez a folyamat elég lassú, nagy hővel jár, és füstöt termel. Persze mindegyiknek van előnye. Ha lassú, akkor a tüzet tudjuk szállítani. Gondoljunk bele abba, hogyha van egy jó kilós taplónk, és ezt meggyújtjuk, akkor az mennyi ideig fog égni? Sokáig. Ráadásul tudjuk is irányítani az izzás terjedését. Hogyan? Nagyon egyszerűen. Amkor pl. a nap segítségével izzásba hozunk egy nagyobb darabot, akkor a gomba az adott területen körkörösen kezd el izzani, tehát minden irányban szeretne az izzás terjedni. Ezt a késünk hegyével, vagy egy ággal, üvegdarabbal megakadályozhatjuk. Egyszerűen kikaparjuk azt a területet (irányt), amerre nem szeretnénk, hogy terjedjen az izzás.

Az, hogy nagy hővel jár tökéletes arra, hogy a menedékünkben némi meleget gerjesszen. De használhatjuk a konzervünk felmelegítésére (egyszerűen ráhelyezzük a gombára a konzervet), vagy főzhetünk teát is.

A nagy füst pedig elriasztja a szúnyogokat. Szerintem (saját vélemény) a füstje elég kellemes illatú.

Amikor különböző túlélési technikákat gyakoroltok, kérlek benneteket, hogy mindent türelemmel végezzetek el. Sokszor tapasztaltam, hogyha valamelyik technika (pl. tűzgyújtás) a szemlélő előtt nem azonnal, másodperceken belül valósult meg, akkor máris "ferdén" néztek rám. Gondolván, hogy vagy a technika nem jó, vagy én vagyok ügyetlen. Nem erről van szó. Biztos vagyok benne, hogy sokan figyelemmel kíséritek a különböző túlélő műsorokat. Egy dolgot ne feledjetek. Ott sem sikerül minden azonnal. Ráadásul egy megszerkesztett, összevágott műsort láthattok, melyből nem derülnek ki azok a turpisságok, hogy bizonyos dolgokat éppen hányszor vettek fel, mire olyan lett, hogy leadhatóvá váljon a televízióban. A lényeg: türelem.

  Kova és tűzcsiholó acél 

Nagyon egyszerű használni, mindössze annyi a teendő, hogy az összegyűjtött száraz gyújtós közelébe helyezzük és a kován az acélt erőteljesen végigtoljuk. A súrlódás hatására szikra keletkezik, melynek a hőmérséklete megközelíti a 3000 C-t. Kis gyakorlással nagyon gyorsan lehet tüzet gyújtani.

\"\" \"\" \"\" \"\" \"\"
\"\" \"\"      

Előnye, hogy kb. 12000 alkalommal tudunk szikrát létrehozni. 

 Akkumulátor

Természetesen nem kell magunkkal cipelni akkumulátort a túráink során csak azért, hogy tüzet gyújthassunk. Ez is egy módszer, azoknak segíthet, akik gépkocsival indultak útra, az autójuk lerobbant, elakadt és olyan helyen vannak ahova csak jóval később érkezhet meg a segítség.
A módszer alapvető feltétele, hogy az akkumulátor működőképes legyen.
Semmi mást nem kell tenni, mint két vastagabb vezetéket az akkumulátor (+), valamint (-) pólusaira erősítünk és ezeket összeérintjük. Ennek hatására szikra keletkezik. Gépkocsinál előnyös lehet, ha benzines a jármű, mert kis mennyiségű benzin felhasználásával könnyebben tudjuk a tüzet meggyújtani. Természetesen a benzinnel óvatosan kell bánni!
Még egy jó tanács: lehetőleg ne az autó közvetlen közelében rakjunk tüzet! 

 Nagyítólencse

Azt gondolom, hogy gyermekkorában mindenki kipróbálta, hogy mit is jelent a nap sugarait nagyító lencsén keresztül a karján összpontosítani (aki nem próbálta tegye meg!).
Ezzel az egyszerű módszerrel nagyon rövid idő alatt lehet tüzet gyújtani. Egyetlen hátránya, hogy nagyban függ a napsugárzás intenzitásától. Éjszaka ne kísérletezzünk vele! ( mondom annak, aki soha nem próbálta a lencsét). 

 Zseblámpa - fényvisszaverő része

Ez is egy egyszerű módszer, melyhez nem kell más, mint egy zseblámpa, illetve annyi még, hogy legyen nálunk cigaretta (a cigaretta a legalkalmasabb ebben az esetben).
Szereljük szét a zseblámpát, vegyük ki az izzót a foglalatából, távolítsuk el a műanyag részeket a foncsorról (fényvisszaverő), majd az izzó helyére helyezzük be a cigarettát. Természetesen a filter nélküli része mutasson kifelé.
Már csak annyi a teendőnk, hogy a nap felé kell fordítani ezt a szerkezetet és türelemmel várni, hogy a cigaretta az összegyűjtött napsugaraktól füstölni kezdjen. Amint ez megtörtént néhány szippantás a cigarettába, hogy rendesen izzani kezdjen, majd a cigarettánk parazsával kíséreljük meg a tűzgyújtást.

A módszer szórakoztató!
Hátránya, hogy hosszadalmas – bár az eszköz elkészítése egy perc – a parázsig eljutni, nagyban függ a siker a napsütés erejétől. 

 Zseblámpa - izzószál

Egyszerű módszer. A teendő mindössze annyi, hogy a zseblámpát szétszereljük, kivesszük az izzót, majd az izzó üvegburáját nagyon óvatosan összetörjük. Ügyeljünk arra, hogy az izzószál sértetlen maradjon. Amikor ezzel megvagyunk ismét összeszereljük a lámpát, bekapcsoljuk és az izzószál segítségével igyekszünk tüzet gyújtani.

Előnye, hogy gyorsan összeállítható a szerkezet.
Hátránya, hogy esetlegesen több izzót is fel kell használnunk a siker érdekében, mert az izzószál igen érzékenyen reagál (elszakadhat) a fizikai behatásokra. Csak nagyon finom és száraz fű, toll, papír zsebkendő, lőpor vezethet sikerhez. 

 Zsebtelep (rúdelem) vékony dróttal vagy acélgyapottal

A módszer szinte ugyan az, mint az akkumulátor esetében. Az elemek (+) és (-) pólusaihoz rögzítjük a vékony drótot. A drótot hasonlóan alakítsuk ki, mint a forrasztó-pisztoly esetében. Minden esetben vékony drótot használjunk, hogy könnyen izzásba jöjjön.
Az acélgyapot esetében óvatosan kell eljárni, mert az elektromosság hatására különböző helyeken kezd el izzani, viszont az izzás után könnyen meggyújthatjuk a száraz gyújtóst.

\"\" \"\" \"\"    

Előnye, hogy gyorsan, egyszerűen alkalmazható.
Hátránya, hogy az elemek töltöttsége erősen befolyásolja a sikert, ha gyenge az elemünk gyorsan lemerülhet a művelet alatt. 

 Íj és fúró

Eljutottunk ahhoz a módszerhez, mely akkor segít, amikor már minden egyéb más nem.
Ez a technika valóban akkor jó, amikor semmink nincsen, amivel tüzet gyújthatunk.
A természet adja, kínálja az anyagokat az eszköz elkészítéséhez.
Az eszközhöz kell egy íj, mely egy kb. 50- 70 cm hosszúságú, 2- 3 cm átmérőjű ág.
Ezt az ágat meghajlítjuk és a két végét összekötjük. Ezzel máris kaptunk egy „íj” formát.
Következő teendőnk, hogy keressünk egy lehetőleg száraz 25- 30 cm hosszúságú, 2- 3 cm vastagságú kemény fát. Ezt a fát kés, üveg, éles kő segítségével hegyezzük ki. Nem szükséges
túl hegyesnek lennie, elég tompára készíteni. A felső részét szintén formáljuk kicsit tompa hegyűre.
Most kell elkészítenünk az eszközünket alkotó harmadik részt.
Ehhez egy kb. 5- 10 cm széles, 30 cm hosszúságú és 2 cm vastagságú (méret megközelítő) fát kell keresnünk, mely hasonló keménységű legyen, mint a fúrónk. Miután megtaláltuk készítsünk rá egy vájatot, melybe bele kell passzolnia a fúrónak. A vájat ne legyen mélyebb 0.5-1cm-nél.
Amikor mindezzel elkészültünk összeilleszthetjük a tűzcsiholó berendezést és megkísérelhetjük a tűzgyújtást.
A fúró köré tekerjük az íj húrját, a fúrót illesszük az alapnak szánt furatba (a már odakészített gyújtósba), majd a fúró felső részére helyezzünk egy fadarabot, mellyel magát a fúrót fogjuk beleszorítani a furatba.
Hegedülő mozdulatokkal kényszerítsük forgásra a fúrót. Amint azt látjuk, hogy a súrlódás hatására izzani kezd a gyújtós azonnal igyekezzünk gyenge fújással oxigént juttatni az izzó anyagra. Ezt a fújást addig végezzük, amíg nem kap lángra a gyújtós.
A súrlódást tudjuk egy kevés (csipetnyi) homok hozzáadásával fokozni.
Ha nem tudunk íjat készíteni a fúró megforgatásához (nincsen anyag, ami a húr szerepét betöltené), akkor ezt a szerepet a kezeinknek kell átvállalni.
A módszer egyszerű, a tenyereink közé fogjuk a fúrót és gyors mozdulatokkal felülről lefelé haladva forgatjuk azt. Ezt természetesen többször meg kell ismételnünk, de így is rövid idő alatt sikert érhetünk el.

\"\" \"\" \"\" \"\"  

Előnye ezen módszereknek, hogy a természet által biztosított anyagokat tudjuk használni.
Hátránya, hogy hosszabb előkészületet igényel.

Tűzrakás hóban

Készítettem néhány képet arról, hogy milyen módszerrel lehet tüzet rakni havas területen.

A képeken azt látjuk, hogy eloször megtisztítom azt a területet ahol a tüzet szeretném meggyújtani.
A havat teljesen eltávolítom, addig, amíg el nem érem az avar szintjét. Ezután előkészítem a gyújtóst, melyet már korábban gyűjtöttem.
Hagyományos eszközzel gyújtom meg a tüzet (gyufa), majd nem túl vastag ágakkal táplálom azt.
Ezt a tüzet azzal a céllal gyújtottam, hogy havat olvasszak és ebből teát készítsek vagy levest.
A tüzet szándékosan nem készítettem nagyobbra, mert el kívántam kerülni, hogy nagy füst keletkezzen.

\"\" \"\" \"\" \"\" \"\"